piątek, 26 maja 2017

Wytrawna jaglanka


Uwielbiam jaglankę, zwłaszcza na śniadanie, bo jest syta i daje uczucie napełnienia na kilka godzin. 
Dzisiaj w wersji wytrawnej z marchewką, szpinakiem, doprawiona ziołami i kurkumą, dzięki której nabiera słonecznego wyglądu. 
Jeśli lubicie takie śniadania, to koniecznie wypróbujcie tej wersji. 
Może przygotujecie ją dla swoich mam - a wszystkim mamom życzę wszystkiego naj!

Składniki na wytrawną jaglankę:
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka oliwę z oliwek
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu

Jak przygotować wytrawną jaglankę:
Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, następnie prażymy w rondelku o grubym dnie.
Zalewamy wodą i zagotowujemy.
Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę i gotujemy przez około 15 minut.
Następnie dodajemy szpinak, przyprawy i oliwę.
Gotujemy przez około 2-3 minuty.
Jaglankę nakładamy na talerz i posypujemy ziarnami słonecznika.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zdrowa, pożywna - taką jaglankę bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli wiesz co dobre i zdrowe - cieszę się bardzo. Dzięki za komentarz!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...